Werken aan een blijvende herinnering


Soms vinden mensen hun levensverhaal helemaal niet zo bijzonder. “Wat valt daar nu over te vertellen?”, verzuchten zij dan. Waar zij niet bij stil staan, is dat al die gebeurtenissen die voor hen zo bekend zijn voor hun dierbaren vaak nieuw zijn. Kinderen, broers, zussen of andere familie en vrienden zijn soms wel bekend met delen van het verhaal, maar als alles op een rijtje staat, krijgt het een heel andere betekenis.

Mijn moeder

Ik schreef bijvoorbeeld het verhaal van mijn moeder. Veel wist ik al. Sommige verhalen waren ook meerdere keren verteld. Toch had mijn moeder ook veel dingen meegemaakt waar ik niets vanaf wist. En die, nu ik ze in haar leven een plekje kon geven, veel verklaarden over de mens die mijn moeder is.

Meer begrip voor elkaar

Het begrip dat ik kreeg door die inzage in haar leven overtuigde mij nog meer van de meerwaarde die het vastleggen van een levensverhaal heeft. Het is een manier om ervaringen te delen, een blijvende herinnering te creƫren en (meer) begrip voor elkaar te doen ontstaan.

Een goed jaar

In 2016 zet ik mij in om nog meer levensverhalen te schrijven. Ik wens iedereen een goed jaar toe, vol respect en mededogen voor elkaar.

 

Copyright 2011 - Ieder mens een verhaal